دانلود پایان نامه

مرغداری، پرورش کرم ابریشم و زنبور عسل، خدمات کشاورزی و دامداری، شکار و جنگلداری، کشاورزی می‌گویند. به بیانی دیگر؛ کشاورزی، استفاده غالب از زمین است(فطرس و بهشتی‌فر، 1388).
1-9-2- زمین
زمین یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در تولید بخش کشاورزی است.
تعریف عملیاتی:
زمین کشاورزی، زمینی است که جهت انجام فعالیت‌های بخش کشاورزی شامل: زراعت، باغ و قلمستان و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.
1-9-3- سطح زیرکشت
تعریف عملیاتی:
مساحت زمینی است که به منظور تولید محصول زیر کشت قرار می‌گیرد.
1-9-4- خودکفایی4
خودکفایی به حالتی اشاره دارد که به هیچ کمک خارجی، حمایت یا تعاملی برای بقاء نیاز نباشد. شیوه‌هایی که خودکفایی را ممکن می سازد یا بدان کمک می‌کند شامل: ساختمان خودگردان، فرهنگ پایا5، کشاورزی پایدار یا انرژی تجدیدپذیر است(پایگاه خبری بولتن‌ ‌نیوز، 1387).
نظریه‌های خودکفایی اقتصادی:
خودکفایی به عنوان یک هدف در زمان مرکانتالیست‌ها در سده‌های 17 و 18 میلادی مو‌‌رد توجه بود و با ظهور علم اقتصاد و پیدایش اقتصاد‌دانان کلاسیک به حاشیه رفت. کسانی چون ریکاردو اثبات کردند که تجارت و داد ‌و‌‌‌ ‌‌‌‌‌ستد باعث افزایش رفاه برای هر دو سو خواهد شد. موضوع جالب این بود که آن‌ها نشان دادند حتی اگر در کشوری امکان تولید ارزان‌تر کالاها نسبت به کشور دیگری وجود داشته باشد، باز ‌هم همچنان امکان رسیدن به رفاه بیشتر برای آن‌ها ممکن است. هرچند خودکفایی معمولا به میزان تولید داخلی وابسته است اما بر پایه‌ی برخی نظریات علاوه بر آن به قابلیت و توانایی کشور در واردات محصولات راهبردی در شرایط مطلوب اقتصادی نیز وابسته است(پایگاه خبری بولتن‌ ‌نیوز، 1387).
تعریف عملیاتی: خودکفایی به معنی تولید به میزان نیاز و حتی بیشتردر داخل جامعه، بدون نیاز به وارد کردن محصول از بیرون جامعه است.
1-9-5- درآمد6
درآمد عبارت از افزایش ناویژه سرمایه در اثر فعالیت‌های واحد تجاری می‌باشد.درآمد در نتیجه‌ی فروش کالا، ارائه خدمات به مشتریان، اجاره دادن دارایی، وام دادن پول و سایر فعالیت‌های تجاری، تولیدی و حرفه‌ای که به منظور تحصیل درآمد انجام می‌گیرند، حاصل می‌شود. درآمد حاصل از فروش کالا و محصولات معمولا فروش خوانده می‌شود(انجمن علمی حسابداری دانشگاه پیام نور ری).
تعریف عملیاتی:
درآمد به معنی کل عایدی که از فروش محصولات تولید شده به دست می‌آید که این درآمد شامل هزینه نیز می شود. عایدی (سود) در واقع میزان کل دریافتی بدون در نظر گرفتن هزینه است.
1-9-6- سودآوری7
سودآوری به توانایی بنگاه تولیدی در به دست آوردن درآمد و سود اشاره می‌کند. درآمد یا سود خالص تنها معیار اندازه‌گیری سودآوری می‌باشد. سرمایه‌گذاران و اعتبار دهندگان علاقه ی زیادی به ارزیابی سودآوری جاری و آتی یک بنگاه تولیدی دارند. بنگاه‌های تولیدی‌ برای جذب سرمایه مورد نیاز خود مجبورند سود کافی برای تأمین بازده مناسب جهت سرمایه گذاری و اعتبار دهی بدست آورند(اسماعیل پور لیالستانی، 1377).
تعریف عملیاتی:
سودآوری به معنی کل عایدی که پس از کسر هزینه‌ی تولید و تبدیل از فروش محصولات تولید شده به دست می‌آید، که این سود شامل هزینه نمی‌شود و در واقع میزان کل دریافتی با کسر هزینه است.
1-9-7- امنیت غذایی
بانک جهانی امنیت غذایی را به صورت “دسترسی همه‌ی مردم در تمام اوقات به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم” تعریف کرد که این تعریف در کنفرانس رم مورد تأیید قرار گرفت(ویکیپدیا، 1393).
1-9-8- تورم
تورم 8 را می‌توان افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید با گذشت زمان تعریف کرد.گرچه وجود تورم در امور مایحتاج زندگی مانند غذا و سایر کالاها و خدماتِ ضروری نگران کننده است، ولی به نظر می‌رسد که غیر قابل اجتناب باشد، مخصوصا اگر خرید، بیشتر و در فواصل زمانی طولانی‌تر صورت پذیرد. اگر افزیش نرخ دستمزدها با روند افزایش قیمت‌ها هماهنگ نباشد تورم باعث فرسایش قدرت خرید، پس اندازها و درآمد‌ها می‌گردد. به همین ترتیب تورم بر دولت‌ها نیز اثر می‌گذارد. بنابراین لازم است که اثرات تورم در تجزیه و تحلیل‌های اقتصادی در نظر گرفته شود(اسکونژاد، 1385).
1-9-9- بیکاری9
بیکار به شخصی گفته می‌شود که حاضر است کار کند ولی شغلی پیدا نمی کند، بنابراین اگر فردی فارغ التحصیل شده است و می‌گوید می‌خواهم یک سال استراحت کنم و به دنبال کار نمی‌رود، بیکار تلقی نمی شود.شخص بیکار باید جویای کار نیز باشد تا از نظر اقتصادی بیکار تلقی گردد. در بعضی از کشورها بیکار به کسی گفته می‌شود که در مراکز کاریابی ثبت نام کرده باشد و برای او شغلی پیدا نشده باشد(ویکیپدیا، 1393).
1-9-10- مکانیزاسیون10
مکانیزاسیون واژه‌ایست مشتق شده از مکانیک که به معنای مکانیکی کردن است. پس  مکانیزاسیون به مفهوم مکانیکی کردن و منظور از آن، استفاده از وسایل و ادوات مکانیکی برای تولیدات و انجام کارهای کشاورزی است)مطیعی لنگرودی، 1385).
تعریف عملیاتی:
مکانیزه کردن کشاورزی عبارت است از بکارگیری انواع ابزار و وسایل مکانیکی در تولید.
1-9-11- شالی11
تعریف عملیاتی:
محصول برداشت شده از شالیزار را شالی می‌نامند. به طور اصولی دانه برنج را غلاف بیرونی و غلاف میانی در بر گرفته، غلاف بیرونی که به سبوس مشهور است دارای پوسته‌ای سخت ویتامین”ب” بوده و از دم کرده‌ی آن در طب گیاهی استفاده می‌شود، غلاف میانی پوسته ای نا
زک به ضخامت پوست پیاز دارد که سرشار از ویتامین‌های مختلف است و نهایتاً مغز شالی که همان برنج می‌باشد.
1-10- خلاصه
در این فصل به کلیات تحقیق پرداخته شده است، از جمله مطالب بیان شده عبارتند از : موضوع تحقیق، دلایل انتخاب موضوع، اهمیت و ضرورت آن، بیان موضوع، اهداف تحقیق، سؤالات تحقیق، فرضیه‌های تحقیق، متغیرهای تحقیق، قلمرو تحقیق، روش تحقیق و تعاریف عملیاتی واژه‌‌ها. سپس مفاهیم و اصطلاحاتی که در این پژوهش مورد استفاده قرار می‌گیرند تعریف شده‌ است تا دید روشنتری نسبت به کلیات این پایان‌نامه و مفاهیم و اصطلاحاتی که در فصل‌های بعدی به کار می‌رود حاصل شود.

مطلب مشابه :  پایان نامه ارشد رایگان با موضوعاستان مازندران، سودآوری، جهاد کشاورزی، نیروی انسانی

فصل 2
پیشینه نظری پژوهش

2-1- مقدمه
در این بخش در ابتدا به معرفی برنج پرداخته می‌شود و سپس شیوه های کشت آن بیان شده و در ادامه به هدف اصلی این بخش که بررسی پژوهش‌ها و مطالعات انجام شده در گذشته، در زمینه‌ی کشاورزی برنج و بهبودهای صورت گرفته به منظور افزایش راندمان و سودآوری است، پرداخته می‌شود. در این راستا تهیه همه اطلاعاتی که در نتیجه تحقیقات برنج در سطح کشور و در دستگاه‌های مختلف به انجام رسیده است حائز اهمیت فراوان است. خلاصه سوابق تحقیق‌های انجام یافته در زمینه برنج جمع‌آوری و بعد از جمع‌بندی، بازنویسی متن و یکسان‌سازی آنها، حسب مورد محورهای اساسی تحقیقاتی در 3 گروه اصلی دسته بندی شدند و خلاصه نتایج آنها جهت بهره برداری آورده شده است. از آنجا که نتایج تحقیق‌های انجام شده در زمینه برنج در خارج کشور بسیار گسترده است و با توجه به اثرات محیط و تاثیر تغییر اکوسیستم بر روی نتایج و لزوم بومی‌سازی آنها قبل از به کار‌گیری، از پرداختن به آن صرفنظر می‌شود. از اینرو این موارد در این تحقیق‌ لحاظ نشده اند. آنچه که از این حیث مهم می‌باشد، جلوگیری از تکرار تحقیق‌های انجام شده در داخل کشور، تکمیل و یا ارائه فعالیت‌های جدید در رابطه با برنج است.
2-2- برنج
برنج12 یکی از مهم‌ترین غلات و یکی از گیاهان علفی مهم در قاره آسیاست(Bienvenido,O.Juliano). برنج بعد از گندم در بزرگترین عضو گروه غلات می‌باشد، به همین ترتیب در ایران بعد از گندم , برنج منبع اصلی درآمد‌زایی کشاورزان است(مدیریت برسی‌های بازرگانی،1366). برنج از خانواده گرامینه‌ها (گندمیان) بوده، دارای انواع یک ساله و چند ساله می‌باشد. دانه برنج و فرآورده‌های بدست آمده از آن تقریبا 40 درصد غذای مورد نیاز نصف مردم دنیا را تشکیل می‌دهند.برنج گیاهی است یکسله که ارتفاع آن تا 5/1 متر میرسد و در مناطق گرم و مرطوب و پرآب می روید(بابازاده ولؤکلایی). ساقه برنج راست و برگ‌های آن بزرگ و نوک تیز است. هر سنبلک برنج دارای دنباله کوتاه و یک گل دارد.میوه آن به شکل خوشه‌ای متشکل از سنبلک‌ها درانتهای ساقه قرار دارد و یک دانه برنج در آن است که آن را شلتوک می‌نامند.منشأ برنج از آسیا است و در حدود 3000 سال قبل از میلاد در هند و چین زراعت می‌شده است. برنج بعدا از آسیا به ژاپن، سبلان و دیگر نقاط استوایی کره زمین راه یافت و در قرت هفتم میلادی مصریان نیز شروع به کشت آن کردند(مدیریت برسی‌های بازرگانی،1366).
2-2-1- تاریخچه جهانی برنج
تشخیص اینکه موطن اصلی برنج کجاست و برای اولین بار در کدام نقطه از جهان کشت برنج معمول گردید برای پژوهشگران بسیار دشوار است برنج که امروز بعد از گندم  دومین غله مهم دنیا محسوب می‌گردد بطور متوسط بیش از 40 درصد غذای نیمی از مردم دنیا را تشکیل می‌دهد.زادگاه اصلی برنج را آسیای جنوب شرقی و بطور خاص کشــور هندوستـان می‌دانند. بررسی‌های انجام شده سابقه کشت برنج را به سه هزار سال پیش از میلاد در منطـقه ذکر شــده می‌رساند که بتــدریج به آسیای مرکزی و خاورمیانه راه یافت و امروز آمار دقیق نشانگر تولید 90درصد برنج جهان در قاره پهناور آسیاست(Borsluh, 13991). در این میان،کشور پرجمعیت چیـن با تولید سالانه بیش از 129 میلیون تن و هندوستان با تولید سالانه 96 میلیون تن در مکان‌های اول و دوم و ایـران نیز در رده نوزدهم جهـان قرار دارند. 85‌ درصد برنج جــــهان عمدتا در کشورهای چین، هند، تایلند، ویتنام، برمه، فلیپین، ژاپن، مالزی، اندونزی، کره شمالی و جنوبی و الباقی استــرالیا و ایران و چند کشور دیگر در مقیاس کمتر کشت می‌گردد(بابازاده ولؤکلایی)، بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی سازمان خواروبار کشاورزی جهان در آخرین سال مورد گزارش (2003)، سطح کشت برنج جهان 150938100 هکتار بوده است(اصغری و چنگیزی، 1393)

مطلب مشابه :  پایان نامه ارشد رایگان درموردمهارتهای زندگی، مهارتهای ارتباطی، آموزش مهارت، خودآگاهی

2-2-2- سابقه کشت برنج در ایران
از آغاز کشت برنج در ایران اطلاعات دقیقی در دست نیست ولی تاریخ مصرف آن حداقل به 2500 سال می‌رسد. یکی از ایران ‌شناسان به نام گیرشمن کشت برنج را در ایران به عهد هخامنشی نسبت می‌دهد و آن را کالای صادراتی پارتیان می‌شمارد، فرهنگ نویسان و زبان‌شناسان نظیر دکتر معین و دهخدا معتقدند که این گیاه از هند به ایران آورده شد و به همین جهت نام شلتوک از چلتوی هندی گرفته شده است. نواحی زیر کشت این محصول به شهادت تاریخ نویسان: خوزستان، طبرستان، دیلمان و گیلان بوده است و ارقام آن هندی و چینی بود. وطن اصلی برنج که در گویش به آن بج می‌گویند سرزمین چین بود و از آنجا به هند و سپس به ایران آورده شده است. در زمان اشکانیان و ساسانیان نیز در ایران برنج کشت می‌شده است(کشت و صنعت برنج در ایران، 1372). هم اکنون استان‌های مازندران و سپس گیلان از مناطق مه
م تولید برنج در کشور هستند. در این دو استان برنج به عنوان یکی از عمده‌ترین اقلام منابع غذایی محسوب می‌شود و در حدود 13 نوع غذای محلی از آن درست می‌شود.
2-2-3- میزان کشت برنج در ایران
بر اساس آخرین آمارگیری که در سال 1382 انجام شده است، سطح زیر کشت برنج کشورمان 465 هزار هکتار با تولید 1819990 کیلوگرم(شلتوک) درهکتار بوده است(بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، 1393). استان مازندران رتبه اول (715376), گیلان(553327)، خوزستان (23839)، فارس(185232) و گلستان (143633) در رتبه‌های بعدی از نظر میزان تولید انواع مختلف برنج قرار دارند. به طور متوسط سطح زیر کشت برنج کشور حدود 465 هزار هکتار و تولید 1819990 کیلوگرم(شلتوک) درهکتار می‌باشد. همچنین میزان عملکرد در هکتار تولید شلتوک در مازندران 4328 است(کشت و صنعت برنج در ایران، 1372).
2-2-4- نمونه‌هایی از مصارف برنج
در استان مازندران از آرد برنج نوعی نان پخته می‌شود که تحت عنوان نان برنجی نامیده می‌شود.
در ایران غذایی که از برنج درست می‌شود (پلو) نام دارد که این واژه در زمان‌های قدیم از جمله عهد صفویه نیز استفاده

دسته بندی : پایان نامه ها

دیدگاهتان را بنویسید